Groenekerkenroute doet Wageningen aan

img2De Protestantse gemeente en de Arboretumkerk – Vrijzinnig hebben op zaterdag 23 juni gebouwen opengesteld tijdens de eerste groene kerkenroute van Tear en Kerk in Actie. Vanaf station Ede-Wageningen was er een route uitgezet door Bennekom, Wageningen en Renkum. Deelnemers hadden de gelegenheid om binnen te kijken bij Markt 17, de Arboretumkerk, de Gereformeerde Kerk in Renkum en de Katholieke Kerk in Bennekom. Bij elke locatie werd wat verteld wat aan duurzaamheid gedaan wordt. Tegelijk konden de deelnemers wat drinken met iets erbij.

Anton Mastenbroek was een van de deelnemers. Hij is kerkrentmeester van de Grote kerk in Lunteren en heeft een geslaagde dag gehad. “Ik vond herkenning bij andere kerken die aan het zoeken zijn naar hoe het moet met het klimaatbeheersing. Het was leuk om met dit doel een fietstocht te maken. In Renkum kregen we ook nog een heerlijke broodmaaltijd. We zijn zelf nog geen Groene kerk maar ik ga nu wel een oproep doen voor vrijwilligers om een werkgroep op te richten. Ik heb gekeken naar hoe de voorzetramen zijn gemaakt voor de glas-in-loodramen. Het is nog wel een uitdaging omdat zo te doen dat er ventilatie mogelijk blijft, ook voor onze kerk. Daar moeten we nog eens kritisch naar kijken.”

groenekerkenroute2Diaken Wilma van Brakel was samen met Els Upperman gastvrouw zaterdag in de Grote Kerk in Wageningen. Het inloophuis Markt 17 was open voor de fietsers omdat daar de zonnepanelen op het dak liggen. “We hebben leuke gesprekken gehad, het was echt uitwisselen waar iedereen ervaring mee had en waar ze nog vragen over hadden. We hebben ook veel kunnen vertellen over ons klimaatstraatfeest. In het stookseizoen gingen we met een groep van 40 kerkleden bezig met allerlei manieren van energie bezuinigen. We hadden bijvoorbeeld een wedstrijd om de kinderen uit te dagen met ideeën te komen, en we hebben een ‘warme truienviering’ georganiseerd. Met dit project hebben we een prijs gewonnen en daarmee konden we nog meer verduurzamen bij dit inloophuis zoals het isoleren van de zolder.”

zonnepanelenCoby van der Horst fietste in Wageningen rond en ontmoette daar allerlei groene vrijwilligers die haar inspireerden. “Elke kerk had wel zijn eigen invalshoek merkten we. Bij de ene Wageningse kerk ontmoetten we een bioloog die van alles wist over volkstuinen en groente verbouwen, in een andere ontdekten we hoe je heel veel gemeenteleden kan betrekken bij duurzamer leven. En in Renkum waren ze heel ver met energiebesparing en hadden ze met 60 kerken samen een stichting om dit te bereiken. Onze ogen zijn echt geopend voor wat er mogelijk is en wat nodig is. We hebben een pakketje gemaakt voor onze dominee en voor onze kerkrentmeesters met tips die we verzamelden.”

Met de GroeneKerkenactie stimuleren Tear en Kerk in Actie dat kerken duurzamer en groener worden en dat die kerken – van beginner tot duurzame expert – elkaar vinden en aanmoedigen. De actie richt zich op alle geloofsgemeenschappen die actief aan de slag willen met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap.