Te gast in de Cunerazaal

Titus Brandsma Logo langwerpigOp donderdag 14 september vond de vergadering van sleutelfiguren van KerkNet plaats in de Cunerazaal van het parochieel centrum naast de Johannes De Doperkerk. Peter Abspoel, die binnen de sleutelfiguren van KerkNet de Wageningse Rooms Katholieke gemeenschap vertegenwoordigt, heette de aanwezigen van harte welkom. Hij schetste de opbouw van de Rooms Katholieke parochie Zalige Titus Brandsma, waarvan de Wageningse gemeenschap een onderdeel vormt.

De parochie kent in totaal 10 locaties. Naast Wageningen, horen ook de gemeenschappen uit Bennekom, Doorwerth, Ede, Heelsum, Lunteren, Oosterbeek, Renkum, Rhenen en Veenendaal tot dezelfde parochie. Wageningen is het Parochieel en Pastoraal Centrum waar Eucharistie wordt gevierd iedere zaterdag en zondag, inclusief een internationale viering iedere zondag. De parochie beschikt over een pastoor, 2 pastorale werkers en een aantal leken voorgangers. In Wageningen zijn zo’n 2000 mensen officieel lid van de lokale parochie, maar er komen ongeveer 100 mensen naar de viering op zondag om 10 uur. De internationale vieringen in Wageningen zondag om 13.00 uur worden door circa 150 mensen bezocht. Naast internationale studenten zijn er ook wel Nederlandse jonge parochianen die deze vieringen bezoeken. Door de week zijn er op dinsdag, woensdag en donderdag ook vieringen. Er zijn in de Wageningse parochie enkele honderden vrijwilligers actief in koren, ondersteuning bij de vieringen, voor onderhoud van de kerk en de tuin, schoonmaak en kosterij.

Peter Abspoel verzorgde een rondleiding door de Johannes De Doperkerk.

_DSC2335_pt_stitch7In de afgelopen maanden heeft het interieur van de Johannes de Doperkerk een transformatie ondergaan. De oorspronkelijke ‘Moorse bogen’ zijn teruggebracht door een groepje vrijwilligers, die bij elkaar wekenlang op een hoogwerker hebben gestaan. Ook andere gezichtsbepalende voorwerpen, waaronder de zeventiende-eeuwse kandelaars, kregen een opknapbeurt.

De witte boogsegmenten die de kerk een bijzonder karakter geven, werden in het midden van de jaren zestig overgeschilderd met bruine verf, nauwelijks lichter dan het baksteen eromheen. Groene tegeltjes, die de witte vlakken verlevendigden, verdwenen eveneens onder de verflaag. De kerk kreeg daardoor een veel somberder uitstraling dan architect Van der Heijden in de jaren twintig voor ogen had gehad.

20170901_kroonluchter_20170808_085824Om de oorspronkelijke decoratie weer zichtbaar te maken, moesten niet alleen meer dan duizend elementen opnieuw geschilderd worden, alle tegeltjes moesten ook van de verflaag bevrijd worden. Vijf vrijwilligers hebben met eindeloos geduld deze klus geklaard. Ze begonnen enkele jaren geleden met de lagere bogen. Alle hogere delen – tot in de koepel toe – zijn deze zomer in oude staat hersteld. De schilders werkten tot op zestien meter hoogte in het bakje van een hoogwerker, die maandenlang in de kerk stond.

Intussen werden door andere vrijwilligers de zeventiende-eeuwse kandelaars (afkomstig uit de oude Sint-Bavo in Haarlem) geheel gedemonteerd, en weer als nieuw gemaakt. Ook werd groot onderhoud gepleegd aan onder meer het tabernakel en het beeld van Johannes de Doper, hoog boven de apsis.

bogenrkkerk

Na de rondleiding door de kerk opende Peter Abspoel de vergadering met het bidden van het Onze Vader.